top of page

5 vinkkiä motivoivaan Facebook-ryhmään

Oletko sinäkin ajatellut perustaa Faceryhmän verkkovalmennukseesi osallistujille? Monet verkkovalmennukset nimittäin sisältävät "motivoivan Facebook-ryhmän" (eikä siinä ole mitään väärää). Ennen ryhmän pystyyn laittamista kannattaa huomioida muutamia asioita sudenkuoppien välttämiseksi. Facebook-ryhmä kääntyy nopeasti perustajaansa vastaan, mikäli siellä ei tapahdu tarpeeksi.


Tekemiemme palautekyselyjen perusteella jopa yli 50% vastaajista oli sitä mieltä, että Facebook-ryhmää ei verkkovalmennukseen tarvita. Ylipäätään lisää yhteisöllisyyttä toivoi vain 12% vastaajista. Myöskään chat-yhteys valmentajan kanssa ei ollut kovin suuressa suosiossa - vain 36% vastaajista toivoi chattia valmennukseen. Facebook-ryhmää toivoi hiukan useampi, 39 prosenttia.


Valmentajan epäaktiivisuus Facebook-ryhmässä on aiheuttanut joissakin valmennettavissa tunteen, ettei valmentaja ole tarpeeksi motivoiva eikä häneltä saa apua. Facebook-ryhmällä on siis iso vaikutus myös siihen, kuinka asiakkaat sinut näkevät. Valmennus itsessään voi olla hyvinkin motivoiva, mutta pieleen mennyt Facebook-ryhmä voi jäädä liikaakin valmennettavan mieleen eikä valmennuksen positiivisia asioita enää muistetakaan.


Toisaalta Facebook-ryhmässä onnistuminen taas luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa ehdottomasti valmentajan kykyä motivoida asiakkaita myös digitaalisessa muodossa. Onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin myös se, kuinka sitoutuneita ja someaktiivisia persoonia valmennukseen on sattunut liittymään: joskus näitä innokkaita postaajia ja kommentoijia voi olla useampikin, mutta huonossa tapauksessa ei yhtään. On siis hyvä miettiä etukäteen, miten asiakkaita aikoo motivoida ja innostaa ryhmässä.


Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole hävittää Facebook-ryhmiä verkkovalmennusmaailmasta, mutta on suositeltavaa miettiä, tuoko Facebook-ryhmä oikeasti lisäarvoa valmennukselle ja onko sinulla valmentajana aikaa ylläpitää sitä. Facebook-ryhmä voi toimiessaan olla todella motivoiva ja tsemppaava sekä iso apu esimerkiksi elämäntapamuutosta tekeville, jotka tarvitsevat tukea ensimmäisten haastavien tilanteiden selättämiseksi.


Jos koet, että Facebook-ryhmä on olennainen lisä valmennuksesi kannalta, bring it on - lue vain ensin seuraavat vinkit!


5 vinkkiä motivoivaan Facebook-ryhmään


1. Toimi keskustelun aloittajana


Voit olla 100% varma siitä, että ryhmä ei herää henkiin ilman sinua, valmentajaa :) Ole innostava, kannustava, kerro vinkkejä ja ehkä omasta päivästäsi tai treeneistäsi - pelkkä "Viikko 2 alkaa - nyt mennään!" ei ikävä kyllä herätä keskustelua (vaikka onkin toki parempi kuin ei mitään). Voit postata kuvan omasta aamupalastasi, videoterkut treenin jälkeen, mitä tahansa - kysy miten muiden viikko on mennyt ja näytä myös itse, että olet kiinnostunut muiden tekemisistä.


2. Vastaa kysymyksiin


Facebook-ryhmä voi olla asiakkaalle helppo ja mieluisa paikka esittää valmennukseen liittyviä kysymyksiä. Varaudu myös vastaamaan niihin! Seuraa keskustelua ja kommentoi. Hyvä tapa on käydä ryhmä esimerkiksi kerran päivässä läpi kommenttien ja kysymyksien osalta. Koko ajan ei tarvitse olla tavoitettavissa, mutta jos kysymyksiin vastailu kestää jo useamman päivän tai vastaukset ovat ympäripyöreitä, asiakkaan motivaatio laskee takuulla. Mikset kysyisi myös itse: mitä laitoit tuohon herkullisen näköiseen munakkaaseen? Ei aina tarvitse aloittaa keskustelua, voi myös kommentoida toisten julkaisuja.


3. Luo ryhmään kuuluville lisäarvoa


Miksi Facebook-ryhmään kannattaa kuulua? Miksi haluat perustaa sen? Ryhmä muuttuu heti mielenkiintoisemmaksi, kun järjestät siellä arvonnan tai jaat extratreenin tai -reseptin. Ehkä tarjoat alekoodin johonkin? Henkilökohtaista neuvontaa? Ihmiset kuuluvat nykyisin kymmeniin Facebook-ryhmiin eikä kaikkiin julkaisuihin jaksa reagoida tai todennäköisesti Facebookin algoritmi ei edes näytä sinulle kaikkia julkaisuja, jotka mahdollisesti kiinnostaisivat sinua. Ryhmän julkaisut näkyvät asiakkaalle paremmin, jos niistä on joskus tykännyt tai kommentoinut tai on muuten vain vieraillut varsinaisella ryhmän sivulla. Anna siis ryhmällesi jotain oikeaa lisäarvoa, he ovat sinun asiakkaitasi ja ovat maksaneet valmennuksesta - ei sinun Facebook-ryhmäsi tarvitse olla yhtä tylsä ja kuollut kuin muiden! Tee ryhmästäsi sellainen, että ihmiset todella seuraavat, mitä siellä tapahtuu.


4. Mieti, miten tsemppaat myös valmennukseen myöhemmin mukaan tulevia


Kysymys eräässä Facebook-ryhmässä: "Hei! Aloitan valmennuksen ensi viikolla ja olen tosi innoissani! Onko täällä muita ketkä aloittaa maanantaina?" Kukaan jo aloittanut ei vaivautunut tähän reagoimaan. Mikäli ryhmä kuolee niin ei välttämättä muut osallistujat edes lopulta näe näitä viestejä (algoritmit). Alkuun Facebook-ryhmä voi olla hyvinkin eläväinen ja keskustelu innokasta, mutta alkuinnostuksen jälkeen se useimmiten hiljenee - ja se ei näytä kauhean hyvältä innokkaan uuden liittyjän silmissä. Millä keinoilla huomiot myös valmennukseen myöhemmin mukaan tulevat?


5. Muista, että Facebook-ryhmä ei ole vain pakollinen paha tai kiva pikkulisä - se vaatii työtä


Ei ole yhtään hullumpi ajatus miettiä jo valmiiksi, mitä ja milloin postaat Facebook-ryhmään. On myös järkevää varata kalenteriin joka päivä pieni "someaika", jolloin tutkit ryhmääsi ja sen toimintaa. Mitä voisin tehdä, jotta asiakkaat aktivoituisivat ja saisivat vähän lisäbuustia treeneihinsä? Miten tsemppaan valmennettavia ryhmässä? Jos nämä kysymykset ja ylipäätään ajankäyttö ryhmän ylläpitoon tuntuu stressaavalta, tylsältä, ylimääräiseltä työltä tai ahdistavalta, unohda koko juttu. Ihan oikeasti. Pärjäät vallan hyvin myös ilman Facebook-ryhmää :) Mutta jos taas pääsi pursuaa ideoita ja aikaa on sopivasti, luo ryhmä ja anna mennä! <3


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page