top of page

Kehonhuoltoa ahdistukseen ja voimaa masennukseen - UUSI TUTKIMUS!

Liikunta yhtä tehokasta kuin terapia ja lääkkeet?

Ahdistus hoito ja lääke? Ahdistuksen hoito liikunnan avulla tehokasta. Tutkimus UKK-instituutin jakamana. Liikunta tutkitusti toimiva lääke ahdistuksen hoitoon.

KAKSI UUTTA TUTKIMUSTA

Liikunta auttaa masennusoireiden lievittämisessä

Tänään haluamme jakaa kanssanne uusinta tietoa liikunnan merkityksestä masennusoireiden lievittämisessä. UKK-instituutti on julkaissut kaksi tuoretta katsausartikkelia, jotka osoittavat liikunnan voiman auttavat masennuksen ja ahdistuksen kanssa kamppailevia.


Merkittävä kansanterveydellinen ongelma on mielenterveysongelmat, kuten masennus ja ahdistus, jotka vaikuttavat haitallisesti elämänlaatuun, johtavat liitännäissairauksiin ja saattavat lisätä kuolleisuutta. Koronapandemian seurauksena masennuksen esiintyvyys on kasvanut, ja arvioiden mukaan jo noin 28 prosenttia väestöstä kärsii masennuksesta tällä hetkellä.


Ahdistuksen oireet:

Ahdistuksen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta esimerkiksi jatkuva huoli tai pelko, paniikkikohtaukset, unihäiriöt, liiallinen hikoilu, sydämentykytys, nopea syke, kuiva suu, vatsavaivat sekä ärtyneisyys kuuluvat ahdistuksen oireisiin.


Masennuksen oireet:

Masennuksen oireet voivat vaihdella ahdistuksen tavoin henkilöstä toiseen. Jos kuitenkin halutaan listata jotain oireita, niin tyypillisä oireita ovat mm. alakuloisuus, surullisuus tai toivottomuus, voimattomuus, väsymys, vähentynyt mielenkiinto tai ilo aiemmin nautittavista harrastuksista ja toiminnoista, erilaiset unihäiriöt, motorinen hitaus ja erilaiset keskittymiskykyyn ja päätöksen tekoon liittyvät vaikeudet.


Apua masennukseen ja ahdistuksen vähentäminen sekä helpottaminen? Liikkumaan lähteminen antaa todennäköisesti välitöntä hyötyä sekä ahdistukseen että masennusoireisiin.
Liikkumaan lähteminen antaa todennäköisesti välitöntä hyötyä sekä ahdistukseen että masennusoireisiin.

Apua masennukseen ja ahdistukseen

Voimaharjoittelua masennuksen helpottamiseen ja kehonhuoltoa ahdistuksen vähentämiseen.


Voimaharjoittelu ja kehonhuollollinen harjoittelu ovat molemmat tärkeitä osia terveellisessä elämäntavassa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mm. näillä kahdella erilaisella harjoittelumuodolla on erilaisia vaikutuksia mielenterveyteen. Voimaharjoittelu on osoittautunut erityisen vaikuttavaksi masennusoireiden lievittämisessä. Sen avulla voidaan parantaa mielialaa ja vähentää masennuksen oireita, kuten alakuloisuutta, väsymystä ja keskittymisvaikeuksia.


Toisaalta kehonhuollollinen harjoittelu, joka sisältää esimerkiksi venyttelyä, joogaa ja pilatesta, on osoittautunut tehokkaaksi ahdistusoireiden vähentämisessä. Kehonhuollollisen harjoittelun avulla voidaan parantaa kehon ja mielen yhteyttä, lisätä rentoutumista ja vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta.


Yhteenvetona voidaan todeta, että erilaisilla harjoittelumuodoilla on erilaisia positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Voimaharjoittelun ansiosta masennusoireet voivat lievittyä, kun taas kehonhuollollinen harjoittelu auttaa vähentämään ahdistusoireita.


ahdistuksen tunne on inhottava ja monet etsivät ahdistuksen hoito on keinoja. Voisiko liikunta olla hyvä keino ahdistuksen hoitoon?
Liikunta on tehokas tapa ahdistuksen ja masennuksen hoitoon

Liikunta yhtä tehokasta kuin lääkehoito ja psykoterapia?

Julkaistut tutkimukset (löydät UKK-instituutin verkkosivuilta) osoittavat, että liikunta voi todellakin auttaa vähentämään masennusoireita. Tutkimukset osoittavat, että liikunnalla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Katsausartikkeleiden mukaan liikunnan masennusta lievittävät vaikutukset ovat verrattavissa lääkehoidon ja psykoterapian tehoon. On siis selvää, että liikunta voi olla tehokas osa kokonaisvaltaista hoito-ohjelmaa masennuksen hoidossa.


Katsausartikkeleiden mukaan liikunnan masennusta lievittävät vaikutukset ovat verrattavissa lääkehoidon ja psykoterapian tehoon.


Itselleen mieluinen liikuntamuoto keskiössä

Liikunnan ei tarvitse olla raskasta tai monimutkaista sen tuottaakseen myönteisiä tuloksia. Itse asiassa, säännöllinen kevyt liikunta, kuten kävely, voi olla juuri sitä, mitä tarvitset mielialan kohentamiseen ja paremman olon saavuttamiseen. Tärkeintä on löytää itselle mieluinen liikuntamuoto ja tehdä siitä osa arkea. Liikunta siis vähentää masennusoireita harjoittelumuodosta riippumatta

Joten, miksi et ottaisi askeleen kohti parempaa mielialaa ja hyvinvointia? Lähde ulos lenkille, käy salilla, lähde tanssimaan tai osallistu vaikka ryhmäliikuntatunnille! Voit vain yllättyä siitä, kuinka paljon paremmin voit liikuntatuokion myötä.

Lue lisää aiheesta UKK-instituutin alkuperäisestä tekstistä tästä linkistä.

Muista, että liikunta on vain yksi osa hyvinvointia ja masennuksen hoitoa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi mielenterveydestä, älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, ja nautitaan liikunnan tuomasta hyvästä mielestä!


- Terhi Immonen - SYKE Tribe 
Kaipaatko tukea liikunnan aloittamiseen ja harjoittelun säännöllisyydestä varmistumiseen?

SYKE Triben verkkovalmennukset sekä personal trainerit apunasi.


Me SYKE Tribella olemme sitoutuneet auttamaan ihmisiä saavuttamaan parhaan mahdollisen hyvinvoinnin tarjoamalla monipuolisia verkkovalmennuksia sekä tuomalla esille personal trainereita valikoimalla mistä löytyy varmasti jotain jokaiselle olipa tavoitteena lisätä liikuntaa arkeesi, oppia uusia treenimuotoja tai saada tukea liikunnan harjoittamiseen, me olemme täällä sinua varten.


Tutustu valikoimaamme verkossa ja aloita matkasi kohti parempaa hyvinvointia. Ota liikunnan ammattilaiset avuksesi ja huomaa, kuinka liikunta voi auttaa meistä jokaista voimaan paremmin niin kehossasi kuin mielessä.VERKKOVALMENNUKSET TREENI JA HYVINVOINTI

Löydä itsellesi sopiva kuntosaliohjelma, kotitreeniohjelma tai vaikkapa juoksuohjelma - valikoimassamme yli 100 valmennusta
SYKE TRIBE PERSONAL TRAINER HAKU

Hanki itsellesi henkilökohtainen valmentaja joka ottaa juuri sinun tarpeet ja toiveet huomioon ja rakentaa sinulle sopivan harjoitusohjelman tai valmennuskokonaisuuden.
 

Comments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page