top of page

Masennuksen oireet?

Miten masennus ilmenee ja miten sitä voi hoitaa? Voiko liikunta olla yhtä tehokasta kuin terapia ja lääkkeet?

Masennuksen oireet. Vakava masennus. Keskivaikea masennus. Lievä masennus.

Julkaisimme aiemmin keväällä blogiartikkelin merkittävästä tutkimuksesta, joka otti kantaa masennuksen hoitoon liikunnan avulla. Tällä kertaa keskitymme aiheeseen masennus sekä perehdymme tarkemmin sen oireisiin sekä hoitokeinoihin.


MASENNUKSEN OIREET?


Lievän ja keskivaikean masennuksen oireet:


Lievän ja keskivaikean masennuksen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisiä oireita ovat mm.

 1. Alakuloisuus, surullisuus tai toivottomuus

 2. Vähentynyt mielenkiinto tai ilo aiemmin nautintoa tuoneista harrastuksista ja arjen toiminnoista

 3. Pienet muutokset ruokahalussa sekä painossa

 4. Unihäiriöt, kuten unettomuus tai liika nukkuminen

 5. Voimattomuus ja/tai väsymys

 6. Lievä motorinen hitaus tai levottomuus

 7. Itsetunnon heikkeneminen tai syyllisyyden tunteet

 8. Keskittymis- sekä päätöksentekovaikeudet

 9. Ajatukset kuolemasta, mutta ei välttämättä itsemurhasta

On tärkeää huomata, että lievä tai keskivaikea masennus voi kehittyä vakavaksi masennukseksi, jos oireita ei tunnisteta ja hoideta ajoissa. Siksi on tärkeää hakeutua ammattiapuun mikäli tunnistaa itsessään tai läheisessään masennuksen oireita. Terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa määrittämään masennuksen asteen ja suositella sopivia hoitomuotoja.

Vakavat masennuksen oireet:


Alla on luettelo masennuksen oireita, jotka voivat viitata vakavaan masennukseen.

 1. Alakuloisuus, surullisuus tai toivottomuus

 2. Menetetty mielenkiinto tai ilo aiemmin nautintoa tuoneista harrastuksista ja arjen toiminnoista

 3. Muutokset ruokahalussa tai painossa (vakavan masennuksen oireisiin kuuluu mm. merkittävä painon lasku tai nousu)

 4. Unihäiriöt, kuten unettomuus tai liika nukkuminen

 5. Voimattomuus ja/tai väsymys

 6. Motorinen hitaus ja levottomuus

 7. Itsetunnon heikkeneminen ja syyllisyyden tunteet

 8. Keskittymis- sekä päätöksentekovaikeudet

 9. Ajatukset kuolemasta tai itsemurhasta (vakavan masennuksen oire on toistuvat itsemurha-ajatukset tai -suunnitelmat)


Vakava masennus eroaa lievemmistä masennustiloista oireiden vakavuuden, keston ja toimintakyvyn heikkenemisen suhteen. Jos sinulla tai läheiselläsi on masennuksen oireita, erityisesti vakavia oireita, on tärkeää keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He voivat auttaa määrittämään masennuksen asteen ja suositella sopivia hoitomuotoja.


Masennuksen hoito ja oireet. Miten helpottaa masennusoireita? Eroon masennuksesta?


Liikunnan voima masennuksen hoidossa


Masennus on yleinen mielenterveysongelma, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa.


Masennus aiheuttaa alakuloisuutta, mielenkiinnon menetystä ja useita muita oireita, jotka voivat heikentää elämänlaatua ja toimintakykyä. Masennuksen yleisyys on kasvanut viime vuosina. Koronapandemian seurauksena masennuksen esiintyvyys on kasvanut, ja arvioiden mukaan jo noin 28 prosenttia väestöstä kärsii masennuksesta tällä hetkellä.


Vaikka masennuksen hoitoon on olemassa useita erilaisia lähestymistapoja, kuten terapia ja lääkitys, on yhä enemmän tutkimusnäyttöä siitä, että liikunta voi olla erityisen tehokas ja tärkeä osa masennuksen hoitoa. Liikunta voi auttaa paitsi lievittämään masennuksen oireita myös ehkäisemään sen uusiutumista.

Tutkimukset osoittavat, että liikunta voi vaikuttaa aivojen serotoniini- ja endorfiinitasoja, mikä auttaa parantamaan mielialaa ja vähentämään stressiä. Lisäksi liikunta voi parantaa itsetuntoa, edistää parempaa unta ja auttaa hallitsemaan stressiä.


Liikunnan ei tarvitse olla raskasta tai aikaa vievää ollakseen tehokasta masennuksen hoidossa. Jo lyhyet, noin 30 minuutin mittaiset, säännölliset liikuntasessiot useampana päivänä viikossa voivat tuoda merkittäviä hyötyjä. Liikuntamuoto voi olla mikä tahansa, mikä nostaa sykettä ja saa kehon liikkumaan - esimerkiksi kävely, juoksu, pyöräily, uinti tai tanssi.


Jos olet kärsinyt masennuksesta tai tunnet sen oireita, on tärkeää puhua asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka voi auttaa sinua löytämään parhaiten sopivan hoidon. Liikunnan lisääminen päivittäiseen rutiiniin voi olla yksi tapa tukea muita hoitomuotoja ja parantaa elämänlaatua sekä hyvinvointia.

Muut masennuksen hoitokeinot?


Alla listattu erilaisia hoitokeinoja, joita käytetään masennuksen hoitoon:

 1. Terapia: Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) ja interpersoonallinen terapia (IPT) on todettu olevan tehokkaita masennuksen hoitomuotoja.

 2. Lääkehoito: Masennuslääkkeet, kuten SSRI-, SNRI- ja trisykliset masennuslääkkeet voivat auttaa monia masentuneita henkilöitä.

 3. Itsehoito: Itsehoitoon kuuluu esimerkiksi päiväkirjan kirjoittaminen, omien ajatusmallien tunnistaminen ja muuttaminen, sekä positiivisen ajattelun harjoittaminen.

 4. Liikunta: Lue ylempää

 5. Kehonhuoltomenetelmät: Rentoutumistekniikat, kuten meditaatio, mindfulness ja jooga, voivat auttaa masennuksen hoidossa.

 6. Unen laadun parantaminen: Hyvän unirytmin ja unihygienian ylläpitäminen on tärkeää masennuksen hoidossa.

 7. Sosiaalinen tuki: Ystävien, perheen tai vertaistukiryhmien tuki on tärkeää masennuksen hoidossa.

 8. Elämäntapamuutokset: Terveellinen ruokavalio, stressin hallinta ja alkoholin kulutuksen vähentäminen voivat myös auttaa masennuksen hoidossa.


Apua masennukseen ja ahdistuksen vähentäminen sekä helpottaminen? Liikkumaan lähteminen antaa todennäköisesti välitöntä hyötyä sekä ahdistukseen että masennusoireisiin.
Liikkumaan lähteminen antaa todennäköisesti välitöntä hyötyä sekä ahdistukseen että masennusoireisiin.

Tutustu alkuperäiseen tutkimukseen viittavaan artikkeliin masennuksen hoidosta tämän linkin takaa.


 
Löydä itsellesi personal trainer - personal trainer masennus
Kaipaatko tukea liikunnan aloittamiseen ja harjoittelun säännöllisyyteen?

SYKE Triben verkkovalmennukset sekä personal trainerit apunasi.


Me täällä SYKE Tribella olemme sitoutuneet auttamaan ihmisiä saavuttamaan parhaan mahdollisen hyvinvoinnin tarjoamalla monipuolisia verkkovalmennuksia sekä tuomalla esille personal trainereita valikoimalla mistä löytyy varmasti jotain jokaiselle olipa tavoitteenasi lisätä liikuntaa arkeesi, oppia uusia treenimuotoja tai saada tukea hyvinvointiisi, me olemme täällä sinua varten!


Tutustu valikoimaamme verkossa ja aloita matkasi kohti parempaa hyvinvointia jo tänään! Liity mukaan ja huomaa, kuinka liikunta voi auttaa sinua voimaan paremmin niin kehossasi kuin mielessäsi.


Muista että jos masennuksesta kärsiminen koskettaa sinua, niin aina on hyvä kääntyä ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Liikuntaa kannattaa kuitenkin harrastaa aina, mikäli se fysiologisesti on mahdollista. Mieli sekä keho kiittää!


 

VERKKOVALMENNUKSET TREENI JA HYVINVOINTI

Löydä itsellesi sopiva kuntosaliohjelma, kotitreeniohjelma tai vaikkapa juoksuohjelma - valikoimassamme yli 100 valmennusta
SYKE TRIBE PERSONAL TRAINER HAKU

Löydä itsellesi sopiva kuntosaliohjelma, kotitreeniohjelma tai vaikkapa juoksuohjelma - valikoimassamme yli 100 valmennusta.

 

Comments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page