top of page

Fyysinen hyvinvointi korona-epidemian keskellä

Tällä hetkellä vallitseva korona-epidemia ei voi olla vaikuttamatta jokaisen arkeen. Omalta osaltani hyvinvointialan ammattilaisena voin todeta, että tilanne vaikuttaa, paljon. Omat valmennettavani ovat siirtyneet lähes kaikki ulko- ja kotitreeneihin salitreenien sijaan. Lähes kaikki yhteistreenit pidetään ulkona tai etänä videon välityksellä. Valmentaminen tällaisena aikana muuttuu yhä enemmän verkkovalmennuksen puolelle. Juuri nyt olenkin erittäin kiitollinen yhteistyöstä SYKE Triben kanssa. Tämä applikaatio mahdollistaa paljon verkossa valmentamiseen ja esimerkiksi kotitreenien suunnittelemiseen.

Moni on saattanut juuri vuoden alusta aloittaa salitreenit valmennuksessa, ja sitten sali meneekin kiinni tai ei uskalla mennä yleiselle kuntosalille. Jollakin saattaa mennä motivaatio heti terveellisesti syömiseen ja elämäntapamuutokseen, kun ei pääse treeneihin täysillä. Joku ajattelee, että tällaisessa tilanteessa ainoa vaihtoehto on luovuttaa, ja yrittää uudestaan sitten kun tilanne rauhoittuu. Aktiivitreenaajalle ja kilpaurheilijalle tämä voi olla hyvinkin tuskaisaa aikaa, kun treenit on peruttu.


Valmentajana aika usein törmään yllä oleviin ajatusmalleihin. Nyt, kun monilla ei ole mahdollisuutta mennä sinne kuntosalille tai treeneihin, niin on hyvää aikaa pysähtyä miettimään omia haitallisia ajatusmalleja. Mitä niille voisi tehdä? Voisiko miettiä mikä juuri nyt on mahdollista sen sijaan, että murehtisi sitä, mitä ei pysty tekemään? Nyt voi panostaa enemmän palautumiseen, huoltavaan harjoitteluun ja laadukkaaseen heikkouksien kehittämiseen. Kovin isoja painoja ei välttämättä kotitreeneihin saa, mutta kannattaisiko tässä kohtaa panostaa enemmänkin laatuun? Esimerkiksi liikkuvuutta ja kehonhallintaa pystyy hyvin kehittämään pienillä vastuksilla tai kokonaan ilman vastuksia. Mitä jos pitäisit kunnon peruskuntokauden ja loisit pohjaa tuleville treeneille?


Hyviä treenejä on mahdollista tehdä myös kotona, ja nyt on kelienkin puolesta aivan huikeat mahdollisuudet treenata vaikka ulkona! Kotitreenit voi suorittaa ihan omalla kehonpainolla tai käyttää apuvälineenä esimerkiksi vastuskuminauhoja, kahvakuulaa, käsipainoja tai levytankoa. Monilta löytyy välineistöä kotoa, mutta suurimmalla osalla välineet on tainnut pölyttyä kaapin nurkassa... Mikä olisikaan parempi aika opetella tekemään treenejä myös kotona, kun nyt? Varmasti jokaisella on välillä kiireisempiä elämänvaiheita, jolloin ei aika riitä esimerkiksi salille. Voisitko silloin käyttää korona-aikana oppimiasi treenejä kotona?


Kannattaa etätöiden ohessa myös panostaa arkiaktiivisuuteen. Pyri tekemään taukoliikkumisesta rutiini. Aseta esimerkiksi tunnin välein muistutus, että lähdet edes lyhyeksi ajaksi (esim. 5 minuutiksi) liikkeelle ja annat mielen ja kehon levätä työnteosta. Tästä voi jäädä hyvä rutiini myös normaaliin arkeen myöhemmin!

Vaikka ne ohjatut treenit on ehkä nyt peruttu, terveellisesti syömistä ei tarvitse perua. Suurella osalla ihmisistä on nyt nimenomaan aikaa panostaa enemmän siihen mitä syö. Nyt onkin mitä parhain aika kehittää syömisrutiineja tulevaan ja testata parhaimmat ja toimivimmat reseptit. Toinen puoli tässä enemmässä vapaa-ajassa voi olla ns. tylsyyteen syöminen tai tunnesyöminen. Nämä ovatkin asioita, mistä voisi kirjoittaa postauksen erikseen. Tällaisena aikana voisi myös aloittaa pohtimaan syitä, mitkä johtavat ongelmakäyttäytymiseen syömisessä. Suosittelenkin siis jatkuvan napostelun ja herkuttelun sijaan opettelemaan terveelliset arjen rutiinit, niin voi hyvällä omatunnolla sitten vaikka viikonloppuisin herkutella, ilman syyllisyyden tunnetta.


Ja vielä yksi asia: armollisuus. Aina tekemisen ei välttämättä tarvitse olla niin kehittävää tai tavoitteita kohti vievää. Välillä tekee ihan hyvää vain keskittyä siihen mitä on, sen enempää pyrkimättä mihinkään. Liikkuminen ja itsestä huolenpito kannattaa miettiä oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhtenä osana. :)
Tällaista tilannetta ei olisi toivonut kukaan, mutta tässä hetkessä on nyt vaan elettävä niillä edellytyksillä millä voi. Tästäkin tilanteesta voi etsiä mahdollisuuksia. Kaikilla on varmasti tiettyjä sudenkuoppia siinä normaalissa arjessa, joista voi nyt keskittyä pääsemään jopa kokonaan eroon. Tässä tilanteessa voi myös miettiä, mikä kaikki siinä normaalissa arjessa onkaan ollut hyvin, ja mistä olet lopulta elämässäsi kiitollinen.

Tiivistettynä hyväksi koetut voimavarat näihin aikoihin:


  • Terveellinen ja monipuolinen ravinto

  • Riittävä uni ja palautuminen

  • Mielekkäät ja kehittävät treenit

  • Ulkoilu

  • Yhteydenpito läheisiin ihmisiin

  • Läsnäolo esimerkiksi mindfulness- harjoitusten avulla

  • Armollisuus ja kiitollisuus


Itselleni tässä tilanteessa luonto on ollut yksi asia, missä pääsen rauhoittumaan juuri tähän hetkeen. Hetkeksi unohtamaan kaiken mitä on ollut tai mahdollisesti tulee olemaan. Olemaan läsnä.


Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta <3

Aurinkoista ja liikunnan täyteistä kevättä toivottaen

Tiina Torppa Personal trainer Valmentaja Koulutettu hieroja

Instagram @tmitiinatorppa

Facebook @tmitiinatorppa Nettisivut tiinatorppa.com

Comentarios


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page