top of page

Ikääntyneet + digipalvelut = mahdoton yhtälö?

Olet saattanut törmätä yleiseen ennakkoluuloon, että ikäihmiset eivät kykenisi käyttämään digipalveluita - olipa kyse sitten osaamisesta tai halusta. Tämä ennakkoluulo on kuitenkin todistettu vääräksi Hippa-hankkeen toimesta, kun ikäihmiset pääsivät mukaan kotijumppavalmennukseen, joka suoritettiin täysin digitaalisessa muodossa kotoa käsin!


Mistä Hippa-hankkeen pilottikokeilussa oli kysymys?

Hippa-hankkeen pilottitestauksena oli yli 70-vuotiaille henkilöille tarkoitettu 5 viikon Senioreiden kotijumppavalmennus, joka toteutettiin SYKE Tribe-sovelluksella. SYKE Triben lisäksi toteutuksessa olivat mukana TAMKin Hippa-hankkeen projektihenkilöstö sekä fysioterapiaopetus. Sisällön valmennukseen tuottivat fysioterapeuttiopiskelijat ja teknisen puolen toteutuksesta vastasi SYKE Tribe.


Lisää tietoa Hippa-hankkeesta voit lukea tästä >>


Tavoitteena selvittää ikäihmisten käyttökokemuksia digitaalisesta palvelusta

Pilotissa oli tavoitteena kerätä palautteita ikäihmisille suunnatusta, verkossa toteutettavasta kotijumppavalmennuksesta aidoilta loppukäyttäjiltä. Ja huh huh millaista palautetta me saimmekin! Nimittäin: suurimman osan mielestä SYKE Tribe-sovellus soveltuu hyvin seniori-ikäisten käyttöön ja sovelluksen käyttäminen oli helppoa ja mieluista. SYKE Tribe on motivoinut ikäihmisiä liikkumaan enemmän ja valmennuksella on eittämättä ollut positiivinen vaikutus hyvinvointiin!Mistä seniorit sitten innostuivat mobiilissa toteutettavassa kotijumppavalmennuksessa?


Kiitosta saatiin esimerkiksi mahdollisuudesta jumpata kotona oman aikataulun mukaan, positiivisesta velvollisuuden tunteesta suorittaa päivän jumppa, innostuksesta ottaa selvää päivän jumppasisällöstä ja mukavasta, aktivoivasta tekemisestä korona-arjen keskellä. Ikäihmiset ja digipalvelut ovat siis todellakin mahdollinen yhtälö!

Pilottiin osallistuneilta kysyttiin, suosittelisivatko he SYKE Tribe-sovelluksen käyttöä muille ikätovereilleen ja vastaukset olivat varsin yksimielisiä:

 • Suosittelisin, helppo toteuttaa omaan tahtiin ja omien aikataulujen mukaan. Pystyy tekemään myös jälkeenpäin.

 • Kyllä, teknologian osaaville tai oppimiseen motivoituneille.

 • “Ihan varmasti!" On niin helppo toteuttaa kotona, saada ohjeita samalla ja jumpat ovat sopivan pituisia.

 • “Ilman muuta!" Helppokäyttöinen sovellus ja ohjaajien kannustus lisää sitoutumista liikuntaan.

 • Kyllä, henkilöille, jotka haluavat liikkua kotona

 • Kyllä, helppokäyttöinen ja voi tehdä kun itselle sopii. Selkeät ohjeet. Videon lisäksi kirjalliset ohjeet plussaa.

 • Suosittelisin. On sopivia tasapainoliikkeitä ja niska-hartiaseudun liikkeitä kun meinaa jäykistyä.

 • Suosittelisin ja olen puhunutkin osallistumisesta. Ei ole pakollisuutta, mutta motivoi kuitenkin päivittäisyyteen. Ajankohdan saa päättää itse.

 • Suosittelisin. On suositellut kavereilleen.

 • Ehdottomasti. Hieman teknisiä ongelmia, mutta muutoin hyvä. Suosittelisi sovellusta myös työikäisille ja etenkin näin pandemian aikana.

 • Kyllä, henkilöille, jotka eivät muuten harrasta paljon liikuntaa ja pysyttelevät kotioloissa. Ei ole sidottu kellonaikaan.

 • Ehdottomasti suosittelen. Suositellut ystävälleen, joka liikkuu vähän. Erityisesti kaikki venytykset hyviä. Ikäisensä helposti jymähtävät paikalleen.

Lisää tietoa pilottikokeilusta löydät tästä!Senioreita myös verkkovalmennus-asiakkaina


Hiljattain julkaisemassamme HELL WEEK-verkkovalmennuksessa on myös ollut hiukan iäkkäämpiä osallistujia - kokonaisvaltainen hyvinvointi ei katso ikää, eikä se digitaalisuuskaan! Uusista asioista voi innostua myös vanhemmalla iällä.


Comments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page