top of page

Ensimmäisen viikon oivalluksia Esiintymisen ABC by Roope Salminen -verkkovalmennuksesta

Päivitetty: 19. kesäk. 2021

Luvassa aitoja kokemuksia valmennuksen osallistujalta


Jännittääkö esiintyminen sua? Haluaisitko sä jännityksestä eroon esiintyessäsi? Haluaisitko sä olla erinomainen esiintyjä? Vaikuttavampi esiintyjä? Haluaisitko sä neuvoja siihen, että millaisen esityksen sä pitäisit vaikka sun ystäväsi juhlissa? Haluaisitko sä päästä konkreettisesti kokeilemaan erilaisia harjoituksia, jotka auttavat arjen esiintymistilanteissa? Siinä tapauksessa tämä valmennus on täydellinen just sulle!


Mä oon Mikaela Järvinen, paljasjalkainen turkulainen ja inspiroitunut itsensä kehittäjä. Esiintyminen on mun mielestä ihan ok hommaa. Jo alakoulun ajoista oon osallistun erilaisiin näytelmiin ja esityksiin. Olen pitänyt muutamia puheita isonkin joukon edessä ja tykkään esitellä esimerkiksi ryhmätyön koko luokalle. Ehkä mä hiukan huijaan, jos sanon ettei mua koskaan jännitä esiintyminen. Kyllä se mua hiukan jännittää ja on perhosia vatsassa.


Työskentelen Turun Finnkinon teatterilla Guest Experience Supervisorina. Työtehtäviini kuuluu työvuoron johtaminen ja lisäksi mulla on teatterilla hallinnollisia työtehtäviä. Olen lähiesimies. Olen se henkilö, joka pyydetään paikalle kimuranteissa tilanteissa. Olen se henkilö, joka jokapäiväisessä työssä inspiroi, tukee, neuvoo ja auttaa jokaista tiimiläistä.


Tuossa hyvin lyhyesti mitä teen… Pointtina on se, että mä miellän jokaisen päiväni esiintymisenä. Mua katsoo ja seuraa joko asiakas tai tiimin jäsen. Mitä mä sanon, miten mä seison, miten mä reagoin. Olen myös monesti pitänyt palavereja ja käynyt pitämässä tervetuloa-puheen ennen elokuvan alkua. Yleisöä on ollut parhaimmillaan yli 400 ihmistä. Sairaan jännittävää tällaiselle tavalliselle mimmille.


Mä miellän jokaisen päiväni esiintymisenä

Esiintyminen on mielenkiintoinen aihe. Esiintyminen on mun mielestä kivaa ja mä haluaisin olla siinä vaikuttava ja rento. Ja saada yleisön nauttimaan mun esityksestä. Koen, että puheen pitäminen menee ihan hyvin, mutta haluaisin olla vielä parempi.

Maya Angelou, hyvin monipuolinen kirjailija, sanoi joskus näin: ”People will forget what you said, people will forget what you did, but they will never forget how you made them feel.” Rakastan tota lausetta! Ja tuon lauseen inspiroimana, mä otin tämän esiintymisvalmennuksen.

Mikaela Järvinen - Esiintymisvalmennus

Tämä ensimmäinen viikko Roope Salmisen esiintymisvalmennuksessa on antanut älyttömän paljon uutta tietoa ja oivalluksia erilaisiin tilanteisiin mun työelämässä. Ihan sellaisia pikkusia jyväsiä moneen juttuun. Olen päättänyt, että inspiroin itseäni joka päivä Roopen ajatuksilla ja neuvoilla tämän valmennuksen ajan. Reflektoin omaa esiintymistäni ja erilaisia jo kokemiani tilanteita, jotta saan mahdollisimman paljon irti kaikesta omalla kohdallani.

Kun valmennus alkoi ekana päivänä, niin katsoin tietenkin heti Tervetuloa-videon. Videossa käytiin läpi monia asioita ja näkökulmia, joita olen hieman jo itsekseni pähkäillyt esiintymistilanteisiin liittyen.

”Kun me ollaan valmiita, niin sä et enää koskaan aloita tilaisuutta kertomalla mistä löytyy vessat.” Tuon ylläolevan lauseen kohdalla mä oikeesti pistin pään alas ja voivottelin häpeissäni. Kuinka monta kertaa olen pitänyt just tuollaisen puheen, jossa kerron vessojen sijainnin teatterilla… ei apua. Tuo lause sai mut tajuamaan, että tämä valmennus on just mua varten. Tämä valmennus tulee varmasti ravisuttamaan mun tavanomaisia tapoja esiintyjänä. Nautin siitä, että asioihin etsitään ratkaisuja. Tämä valmennus antaa jo ekan viikon perusteella paljon konkreettisia ratkaisuja esiintymiseen. Huippua!


roope salminen esiintymisen abc - esiintymisvalmennus ja esiintymiskoulutus

Me esiinnytään oikeastaan koko ajan


Mun työssäni on esiintymistä työhaastatteluissa, kokouksissa, erilaisissa puheissa, pikkujoulujuhlissa, jne. Oivalluksia ja ideoita sain jo tästä ekasta viikosta tosi moneen eri tilanteeseen työssäni ja pystyn viemään ne konkreettiselle tasolle omien tarpeiden mukaisesti.


Musta tuntuu, että kun Roope kertoo videoissaan omia näkemyksiä ja oppia esiintymiseen, niin mua haastetaan ja oivallutetaan uudelleen ajattelemaan esiintymistä. VAU! Siis oikeasti Roope oivalluttaa ajattelemisen ja konkreettisten keinojen kautta. Oivalluttaminen on äärimmäisen tärkeää työelämässä mun mielestä, ja siksi tästä valmennuksesta on niin paljon hyötyä arjen jokaiseen tilanteeseen erilaisille työntekijöille ja esimiehille.Mulle neljä tärkeintä oivallusta

Mä voisin kertoa teille mun neljä tärkeintä oivallusta tältä valmennuksen ekalta viikolta. Nämä oivallukset ovat tavallaan todella itsestäänselvyyksiä, mutta mä en oikeasti ole ajatellut niitä auki näin konkreettisesti:

1. Niin kuin kerroin tuossa alussa, esiintyminen on mun mielestä ihan kivaa. Mä jopa saatan esiintyä ja pitää puheen vain siksi, että mä haluan inspiroida itseäni. Mutta onko se oikea lähtökohta? On tärkeä pointti, että itse nauttii esiintymisestä, mutta kannattaako siitä lähteä liikenteeseen. Mä haluan, että mun esitys olisi erinomainen ja kaikilla yleisössä olisi kivaa. Lähtökohtana tulisi olla se, että miten mä palvelen mun yleisöä ja sitä tulisi pohtia. En ole oikeasti miettinyt asiaa noin. Oon pitänyt palavereita työssäni sekä oon ollut pitämässä puheen asiakkaille ennen elokuvaa. Kukaan yleisöstä ei ole edes katsonut mua päin. Kaikki näpyttelivät omia puhelimiaan tai katsoivat jalkoihinsa. Tilanne on ollut aika kiusallinen jokaiselle. Ehkä mä en konkreettisesti miettinyt, että miten mä palvelisin mun yleisöä. Tähän tulee tosi hyviä vinkkivitosia tässä valmennuksessa!

Yleisö on tärkein ja se on se linssi, minkä läpi tulee tarkastella esiintymistä! Itsestäänselvää varmaan tosi monelle, mutta ei se ole ollut mulle itsestäänselvää. Mä olen monta kertaa pitänyt palaverin tiimilleni, missä höpöttelen vaan itseni takia kaikkea kivaa ja inspiroivaa. Joten kyllä tämä oivallus auttoi mua pääsemään eteenpäin siinä, miten voisin olla vaikuttavampi ja mielenkiintoisempi esiintyjä. Hyvä aihe, joka piti ravistella musta ulos.

2. Oon pitänyt tiimilleni sellaisia palavereita, joiden aiheesta tai teemasta en ole tiennyt mitään. Aihe on saattanut olla mulle tuntematon, mutta se asia on vaan pitänyt kertoa ja esittää tiimille. Tässä valmennuksessa oli hyvänä neuvona se, että jokainen sana ja asia tulee sisäistää. Yksi vaihtoehto on se, että sanallistaa sen ihan ääneen, että ei tiedä aiheesta. Esimerkkinä tilanne, jossa mun pitäisi palaverissa esitellä jokin esitystekniikkaan liittyvä juttu. No en mä tajua siitä oikeastaan mitään. Tärkeintä on se, että sisäistän sen mitä mun tulee sanoa. Sen jälkeen kerron tiimilleni, että tämä on tärkeä aihe ja mua pyydettiin käsitellä tämä teidän kanssa.


Tähän oivallukseen sopii muutenkin se pointti, että ei aina tarvitse tietää kaikkea. Mielestäni ”En tiedä” on kultainen lause, jonka jokainen pitäisi sanoa ääneen. Se ei tee kenestäkään heikompaa tai huonompaa esiintyjää. Kunhan saat pidettyä esityksen kasassa siitä huolimatta, vaikka et tietäisi esitettävästä aiheesta. Yleisön kunnioittamiseen tulee tosi hyviä konkreettisiä esimerkkejä ja neuvoja jo valmennuksen ekassa viikossa, tämä oli yksi niistä.

3. Jännitys on mun mielestä ihan kamalaa työelämän tilanteissa. Mä tykkään esiintymisestä, mutta kyllä mä jännitän aina ja se on ärsyttävää. Tässä valmennuksessa pohdittiin ensin itselleen jotain esiintymistilannetta, joka ei ole omasta mielestään mennyt hyvin. Mulle tuli yksi tilanne mieleen ja rupesin jo pelkästä ajatuksesta jännittämään ja nolostumaan. Mutta hei haloo! Mitä sitten, jos jokin on mennyt vähän huonommin siinä sun esityksessä? Vaikka sun esitys meniskin omasta mielestäsi vähän huonommin niin ei se yleisö muista sitä sun esitystä kovin pitkään. Eli ei se ole oikeasti niin vakavaa, jos sanotkin jonkin asian väärin tai alatkin vaan höpöttelemään turhuuksia. Se on kiusallinen hetki, mutta se unohtuu jokaisella hyvinkin nopeasti.


Nauti esiintymisestä! Ei se ole niin vakavaa. Ei kukaan jää miettimään sun virheitä pitkäksi ajaksi. Kaikki lähtökohtaisesti miettii ja keskittyy omiin juttuihin. Lisäksi jännittäessäsi on hyvä muistaa se, että etene rauhallisesti ja aloita pienistä jutuista. Keskity eka siihen yhteen juttuun, mitä sun tulee tehdä tai sanoa. Jos sut on pyydetty kertomaan koko tiimille, että mitä tänään on lounaaksi virkistyspäivänä, niin sano se! Ja oot jo yhden askeleen ottanut. :) Todella hyödyllisiä faktoja jännittäviin tilanteisiin. Jännitys ja pelko ovat vain ajatuksia ja tunteita. Muista se!

4. Tämä oivallus on mun lemppari: ”Epäonnistuminen lavalla on sympaattista. Epäonnistuminen lavalla oikealla tavalla saattaa itseasiassa välillä olla parasta mitä sä voit tehdä”. Tämä neuvo oli voimannuttavin siksi, koska meillä saattaa välillä tulla teknisiä ongelmia esiintymistekniikan kanssa. Näitä tilanteita tapahtuu harvoin, mutta joka kerta täytyy olla hereillä.


”Epäonnistuminen lavalla on sympaattista. Epäonnistuminen lavalla oikealla tavalla saattaa itseasiassa välillä olla parasta mitä sä voit tehdä”

Musta oli aika siistiä tämän harjoitteen avulla oivaltaa se, että vaikeat tilanteet (esimerkiksi esitystekniikan haasteet) saattavatkin olla just niitä hetkiä työelämässä, jolloin mä saan näyttää ammattitaitoni ja potentiaalini siinä tilanteessa. Tämä opetus, jonka Roope antaa, on mun mielestä ehkä yksi tärkeimpiä pointteja työelämässä jokaiselle. Ikävät tilanteet voi kääntää voitoksi, ja mä ainakin sain ihan hirveesti energiaa tuosta pointista. Roope osaa kertoa tämän oivalluksen niin vaikuuttavasti, että mulle tuli mieletön tarve päästä nyt kokemaan joku ikävämpi tilanne. Ihan vain siksi että saisin käännettyä sen voitoksi. Mahtavaa!
Miksi mä olen tällä matkalla?


Mulle hyödyllisintä tässä valmennuksessa on se, että asioita käydään läpi konkreettisin tilantein ja ohjein. Mua itseäni auttaa konkreettinen lähestymistapa, sillä pystyn paremmin visualisoimaan erilaisia tilanteita. Se oli eka syy, miksi mä nappasin tämän matkan itselleni. Uskon, että monta muutakin auttaa konkreettiset mallit ja tavat työelämän haasteissa. Roope Salmisella on rauhallinen, selkeä ja avoin lähestymistapa esiintymiseen. Roopen kokemus ja ammattitaito ovat mukaansatempaavat ja vakuuttavat. Ja niin kuin tuossa aikaisemmin sanoin, niin oivalluttaminen on myöskin tärkeä supervoima tässä valmennuksessa. Oivalluttamista jokainen ei vaan osaa. Mut tämä valmentaja osaa!


Inhimillinen pääoma on jokaisen organisaation menetystekijä

Lähiesimiehenä koen myös tärkeäksi sen, että erilaisissa harjoitteissa ja ohjeissa otetaan huomioon inhimillisyys. Inhimillinen pääoma on jokaisen organisaation menetystekijä ja tiimien väliseen hyvinvointiin ja kanssakäymiseen tulisi panostaa. Selkeä ja avoin meininki parantaa mielestäni työhyvinvointia sekä koko tiimin arvostusta. Tässä valmennuksessa puhutaan esiintymisestä, mutta näitä ohjeita voi käyttää tosi hyvin erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin ja lähiesimiestyöhön. Erittäin hyödyllistä tietoa olen saanut mun työn arkeen tämän matkan aikana.


Ja sit vielä vikaksi tosi tärkeä syy ja pointti: itsensä johtaminen. Tiimien johtamiseen ja sitä kautta erilaisiin esiintymistilanteisiin tarvitaan aina itsensä johtamista. Tässä valmennuksessa sukelletaan niin rehellisesti omiin kokemuksiin ja tunnetiloihin, jotta itsensä johtaminen on mahdollista. Jo ekalla viikolla sukelletaan tosi syvälle eikä jäädä turhaan pinnalle kellumaan. Tosi tärkeä lähtökohta itselleni, koska haluan kehittää ja inspiroida itseäni ja se on mahdollista vain kun tutkii omia juttuja syvällisemmin.


Tässä vielä Esiintymisen ABC -verkkovalmennuksesta lyhyesti

  • Valmennuksen kesto on 3 viikkoa.

  • Rehellinen ja avoin deep dive omaan itseensä esiintyjänä

  • Painotus on konkreettisissa ohjeissa, ei "usko nyt vaan itseesi" -liibalaabassa

  • Esiintymisjännityksen ylittäminen on vain ensimmäinen askel, siitä matkasi huomattavan hyväksi esiintyjäksi vasta alkaa

  • Saat apua niin moneen eri juttuun: puheen pitämiseen, hyvään suoritukseen pitchaus/työhaastattelussa, tilaisuuden juontamiseen, kouluttamiseen/valmentamiseen ja opettamiseen sekä näyttelijäntyöhön.


Viimeinen viikko esiintymiskoulutusta alkamassa seuraavaksi!


Toka viikko on ollut myös tosi antoisa ja vika viikko olisi alkamassa seuraavaksi. Olen tykännyt tehdä näitä valmennuksen harjoitteita ja tehtäviä päiväkohtaisesti. Matskut jäävät käyttööni vielä pariksi kuukaudeksi ja olen siitä tosi iloinen. Voin vaikka haastaa itseäni lisää työpäivien aikana. Vielä odottelen, että pääsen hommiin elokuvateatterille. Turussa elokuvateatterit ovatkin olleet jo jonkin aikaa kiinni...


Odotan joka päivä että uudet tehtävät ja harjoitteet aukeavat tässä valmennuksessa, sillä joka päivä on ollut todella inspiroiva. Pääsen koko ajan vaan syvemmälle siinä, millainen olen esiintyjänä. Huippua! Voisin kirjoitella uutta tekstiä vielä, kun olen loputkin jutut tehnyt valmennuksessa. Palataan siis asiaan! Kiitos vielä valmentajalle ekasta viikosta! Ollut huippukiva viikko. :)

Suosittelen ihan oikeasti KAIKILLE tätä kurssia.


Tämä on tosi hyödyllinen jokaiselle arjen esiintyjälle ja itsensä kehittäjälle. Tämän verkkovalmennuksen jälkeen kehityt 100% varmasti esiintyjänä.


Nappaa valmennus itsellesi TÄSTÄ!

Ihanaa ja elämyksellistä viikkoa jokaiselle!

Terkuin, Mikaela Instagram: @mikaelajarComments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page