top of page

Miten stressiä voi vähentää? Vinkkejä stressinhallintaan!

Päivitetty: 23. tammik. 2023

Stressi on normaali osa elämää ja sitä kokevat kaikki. Joissakin tilanteissa stressi voi olla jopa hyvästä ja yllämme sen avulla parempaan suoritukseen - onhan stressi alunperin ollut pakenemista.

Vinkkejä stressinhallintaan

Liiallinen stressaaminen on kuitenkin haitallista niin fyysiselle kuin henkisellekin terveydelle. Stressi saa aikaan fysiologisia muutoksia kehossa, ja se voi johtaa oireisiin kuten päänsärkyyn, hikoiluun ja lihaskipuun. Pitkäaikainen stressi voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten verenpaineen nousuun ja masennukseen. Siksi stressin hallinta on tärkeää terveydellemme. Miten siis stressiä sitten voi vähentää? Joihinkin asioihin voit vaikuttaa itse, joihinkin taas et. Tämä on tärkeä ymmärtää, mikäli stressin haluaa saada kuriin. Sinä et voi vaikuttaa kaikkeen, mutta moneen asiaan voit.


Tässä tekstissä saat vinkkejä stressinhallintaan ja pääset arvioimaan, mistä sinun stressisi syntyy. Kun tiedät mikä sinua stressaa, löydät helpommin myös keinoja, miten stressiä voi omassa elämässä vähentää.


 

Mistä sinun stressisi syntyy?


STRESSOR = Stressitekijä


Stressi on siis usein ärsykeperäistä ja ärsyke voi olla ulkoinen tai sisäinen.


Sisäinen ärsyke = Ajatus, muisto, käyttäytymismalli. Tulevat sisäisistä ajattelumalleista tai esim. odotuksista itseä kohtaan. Paineen tunne olla täydellinen tai esim. julkisen puhumisen pelkääminen voivat aiheuttaa mm. voimakasta ahdistuksen tunnetta.


Esimerkkejä sisäisistä ärsykkeistä:

  • Kyvyttömyys kestää epävarmuutta

  • Pessimismi

  • Negatiivinen itsepuhelu

  • Epärealistiset odotukset itsensä suhteen

  • Joustamattomuus

  • Kaikki tai ei mitään -asenne

  • Ahdasmielisyys

  • Tarve olla aina oikeassa

  • Kyvyttömyys tehdä päätöksiä (pelko hallitsee)

Ulkoinen ärsyke = Ulkoiset ärsykkeet ovat tavallaan "voimia", mitä et voi itse juurikaan hallita.


Esimerkkejä ulkoisista ärsykkeistä:

  • Isot elämäntapahtumat (esim. muutto, avioero, irtisanominen)

  • Deadlinet ja työpaineet (esim. liikaa töitä tai liian vaativaa)

  • Parisuhdeongelmat (esim. vuorovaikutusongelmat)

  • Talousongelmat

  • Liikaa "kiireen" tunnetta

  • Lapset ja perhe

  • Kognitiivinen kuorma (esim. puhelimen näpräys ja työmuistin kuormittuminen)



Miten stressireaktio syntyy?


1. Tulee ärsyke (sisäinen tai ulkoinen)

2. Keho reagoi ärsykkeeseen kun toteaa sen negatiiviseksi

3. Tunnereaktio käynnistyy

4. Fyysiset muutokset käynnistyvät (keho virittyy toimimaan)

5. Keho toimii ja tulevat seuraukset, jotka voivat olla hyviä tai huonoja, mutta yleensä kaikesta toiminnasta seuraa jotain. Kenties seurauksena esimiehelle syntyy olettamuksia meihin itseemme liittyen, vahvistamme kenties toisen omia vinoumia, joku menee rikki tai loukkaantuu, hoidettava asia tulee hoidetuksi, kenties vahvistamme omia uskomuksiamme, kenties laukaisemme väittelyn, ehkä provosoimme jotain, ehkä aiheutamme hyvää ympäristölle? Seuraus voi olla negatiivinen tai positiviinen.


Stressin aiheuttamat ongelmat


Stressireaktioita kyllä tulee ja menee. Olennaista on nimenomaan se, että miten reagoimme niihin ja opimmeko hallitsemaan niitä. Jos stressitila jatkuu liian pitkään, energiamme alkavat loppumaan. Kehon voimavarat yksinkertaisesti vain ehtyvät.


Stressaaminen on keholle sekä mielelle äärimmäisen uuvuttavaa. Kun koemme näitä reaktioita liian usein ja liian pitkään, altistamme itsemme uupumiselle, jolle tyypillisiä tunteita ovat mm. kyynisyys, väsymys, ärtymys ja merkityksettömyyden tunteet. Tästä vaiheesta palautuminen voi kestää pitkään. Pahimmillaan pitkittyessä se voi laukaista monia piileviä sairauksia.


 

Miten stressiä voi vähentää?


Opi tunnistamaan stressorisi


On tärkeää tunnistaa omat stressitilat sekä stressorit! Tämä on tärkeä osa stressinhallintaa.


Meillä on tekijöitä, jotka ikäänkuin ruokkivat omaa stressiämme ja pitävät tunteen stressistä voimissaan. Kun niistä pääsee eroon, niin usein myös stressi alkaa väistyä.


Tämän vuoksi on tärkeää katsoa asioita rehellisin silmin ja uskaltaa myös kyseenalaistaa omia uskomuksiamme sekä ajattelumallejamme. Saatamme helposti siirtää vastuun ulkopuolelle ikäänkuin itsellämme ei olisi valtaa, vaikka todellisuudessa sitä valtaa on paljon enemmän kuin edes aina ymmärrämme.

Jos haluat muuttaa tapojasi, sinun tulee ymmärtää miten se tapahtuu ja pyrkiä vaikuttamaan nimenomaan valmistautuen arkisiin hetkiin, koittaa hallita itseäsi H-hetkessä ja kerrata tilanteen jälkeen, mikä meni hyvin ja mikä huonosti = syntyy arjen hallintaa = AJATTELUN TAITOJA.


 

Haluaisitko saada lisää vinkkejä stressinhallintaan liittyen?


Löydät meiltä valikoiman stressinhallintaan keskittyviä valmennuksia!



 




SYKE Tribe valmentajille

SYKE Tribe on skaalautuva valmennusalusta, joka auttaa valmentajia tuottamaan tehokkaita, laadukkaita ja monipuolisia valmennussisältöjä, oli sitten kysymys yksittäisistä harjoitusohjelmista tai moniulotteisista verkkovalmennuksista.


SYKE Tribe kuluttajille

SYKE Tribe on markkinapaikka, valmennusohjelmisto sekä verkkovalmennusalusta, joka yhdistää kuluttajat ja valmentajat uudella tavalla - etsi sinulle sopiva valmis verkkovalmennus tai hanki henkilökohtainen valmentaja ja löydä oma polkusi. Me haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan henkilökohtaisen valmentajan tai valmiin valmennuskokonaisuuden muuttuvien trendien ja villitysten joukosta. Käytä valmentajahakuamme tai etsi sopiva valmennus SYKE Marketplacesta - matkasi kohti tavoitteitasi on juuri alkanut!





OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page