top of page

Sampo Kaulanen haluaa mullistaa suomalaisten hyvinvoinnin hengityksen avulla

Päivitetty: 28. jouluk. 2019Hengitysharjoitusten avulla ihminen jaksaa paremmin, nukkuu paremmin, keskittyy paremmin ja rentoutuu paremmin. Miksi hengitysharjoituksia ei silti tehdä enempää, ihmettelee Sampo Kaulanen.


Jounin Kauppa -yrittäjä Sampo Kaulanen on lähtenyt mukaan hengitysharjoitteluun liittyvään valmennusliiketoimintaan. Hän itse on saanut hengitysharjoituksista apua esimerkiksi keskittymishäiriöihin sekä ahdistuneisuuteen ja nyt hän haluaa, että tavoitteellinen hengitysharjoittelu saadaan osaksi kaikkien ihmisten arkea.


“Hengitysharjoitukset näyttivät aluksi todella friikeiltä”, kertoo Sampo Kaulanen. “En vuosiin uskonut hengitysharjoitusten parantavaan voimaan. Olen itse kärsinyt esimerkiksi unettomuudesta ja rauhattomuudesta koko elämäni. Hengittämistä pidin ikäänkuin itsestään selvyytenä. Kokeilin oireisiini niin lääkkeitä, urheilua kuin lepoakin. Ne kun on helppo mieltää toimiviksi lääkkeiksi esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin. Ne eivät kuitenkaan auttaneet tai vaikutus oli todella pientä.”


Sampo Kaulasella on pitkä yhteinen historia Arttu “Breathingman” Lipsosen kanssa. Lipsonen ehti houkutella Kaulasta tekemään hengitysharjoituksia jopa kymmenen vuoden ajan. Lopulta Kaulanen suostui kokeilemaan. “Huomasin heti, että tässä on pointtia. Aloin toistaa harjoituksia ja eräänä päivänä jatkuvasti laukkaavat aivoni rentoutuivat ja mieli hiljeni.”


Nyt Kaulanen toivoo, että useampi ihminen ainakin kokeilisi tai antaisi edes mahdollisuuden hengitysharjoituksille. Hän saa lähes jatkuvasti kysymyksiä siitä, miten stressin saisi hallintaan. “Miksi ihmisille tyrkytetään lääkkeitä, kun aitoja muutoksia terveyteen on mahdollista saada näinkin helpoilla ja yksinkertaisilla harjoituksilla? Omalla esimerkilläni haluan yrittää vakuuttaa ihmisiä harjoitusten toimivuudesta, sillä olen saanut niistä itselleni merkittävää apua ja harmittaa, että meni näin pitkään löytää toimiva tapa.”


Yleisin harhaluulo hengitysharjoituksiin liittyen on se, ettei niiden toimimiseen uskota. Toisekseen ne kuulostavat liian simppeleiltä ja itsestään selviltä. “Harjoitukset vaativat alussa harjoittelua, mutta kokeilun kautta selviää, millainen tyyli itselle sopii. Isoja tuloksia saa jo 10 minuutilla päivässä, mutta ainakin minulla päivittäisten hengitysharjoitusten määrä yltää nykyään jo tuntiin, kun meditaatio lasketaan mukaan. ”Tunti päivässä voi kuulostaa paljolta, mutta jos vertaa esimerkiksi keskivertoihmisten ruutuaikaan päivässä, joka voi olla 5-8 tuntia, tunti hengitysharjoitukseen ei Kaulasen mielestä ole lainkaan paha.


“Perushengitysharjoituksia voi tehdä missä ja milloin vain ja jos sinulla on fyysisiä tai henkisiä sairauksia, uskon vahvasti, että saat poistettua tai ainakin helpotettua niitä hengitysharjoitusten avulla”, Kaulanen toteaa. Minuuttikin päivässä tuo hyötyjä.

​ ​

Verkkovalmennus laajan jakelun työkalunaHyvien kokemusten myötä Sampo Kaulanen lähti mukaan Breathingman: “Hengityksen voima” -hengitysvalmennukseen, joka on saatavilla nyt SYKE Marketplacesta. Yhteistyö SYKE Triben, Kaulasen sekä Lipsosen välillä alkoi elokuussa 2019. SYKE Triben toimitusjohtaja Terhi Immonen innostui välittömästi ajatuksesta, kun sai kuulla ideasta. Tähän saakka SYKE Tribe on keskittynyt pitkään liikuntavalmentamiseen, mutta Terhi itse uskoo että pääkopan että stressinhallintataitojen kehittäminen kiinnostaa yhä useampia ja on monissa tapauksissa se asia, josta elämän kohentamisen tulisi lähteä liikenteeseen. Liikunnan lisääminen ei välttämättä ole aina oikea ratkaisu. Terhi on itse käynyt vuonna 2018 Harri Gustafsbergin stressinhallintavalmentaja -koulutuksen, mikä pohjautuu myös hengitysharjoittelun hyödyntämiseen mm. yksilön suorituskyvyn kasvattamisessa, stressinhallintataitojen että tilannetajun kehittämisessä. "Tämä yhteistyö oli minulle henkilökohtaisesti tärkeä, koska uskon itsekin hengitysharjoitusten voimaan ja omat kokemukset olivat täysin samanlaisia alkuun kuin Sampolla. Koin, että ne ovat ihan höpöhöpö-juttuja - mitenkään ei voi olla niin, että hengittämisestä voisi löytyä ratkaisu stressinhallintaan. Toisin kuitenkin kävi, kun löysin myös itse hengittämisestä apua niin jännittämiseen kuin jatkuvaan ylikuormittumistilaankin, mitkä vaikuttavat koko elämääni negatiivisesti", Immonen kommentoi.


Valmennuksesta sekä harjoitteista vastaava Lipsonen on käynyt Oxygen Advantage -valmentajakoulutuksen ja hänellä on 15 vuoden kokemus erilaisista hengitysharjoituksista. Hän on hakenut jooga- ja hengitysoppia ympäri maailmaa, kansainvälisesti alan tunnetuimmilta kouluttajilta (Patrick McKeown, Wim Hof, Rosalba McCourtney, Artour Rakhimov, Govinda Krishna). Lipsonen tekee verkkovalmennuksien lisäksi myös ryhmätapahtumia sekä yritys- ja yksilövalmennusta hengityksen saloihin.


Hengityksen Voima -hengitysvalmennus on viiden viikon pituinen verkkovalmennus, mikä toteutetaan SYKE Triben mobiiliapplikaatiolla. Valmennukseen on koottu maailman tunnetuimmat ja tehokkaimmat hengitysharjoitukset yksinkertaiseen muotoon. Opastus tehtäviin tapahtuu Lipsosen selkeillä video-ohjeilla, joissa mm. Kaulanen itse on suorittamassa harjoituksia.

Comments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page