D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiinia saadaan auringonvalosta etenkin kesäisin. Talvella saanti voi helposti jäädä vajaaksi, sillä kesällä kerrytetyt varastot eivät yksin riitä ylläpitämään riittävää pitoisuutta. Tällöin D-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota ruokavalion ja D-vitamiinilisän avulla. Oman kehon D-vitamiinitason voi mittauttaa helposti laboratoriokokeella. Nappaa tämän jutun lopusta myös Syke Triben asiakasetu Puhti-mittauksiin!
D-vitamiinin tehtävät elimistössä
D-vitamiini on yksi tärkeimmistä terveyteen liittyvistä tekijöistä, johon pystymme itse vaikuttamaan. D-vitamiini osallistuu useisiin elintärkeisiin toimintoihin, kuten kalsiumin imeytymiseen, luuston terveyteen ja osteoporoosin ehkäisyyn sekä immuunipuolustukseen. Riittävä D-vitamiinin saanti tukee myös hermoston ja aivojen terveyttä.
Luuston terveyden kannalta kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja kalsium puolestaan on elintärkeää luuston vahvana pysymiselle. Näin ollen kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti auttaa ehkäisemään osteoporoosilta.
D-vitamiinilla on rooli myös normaalissa immuunipuolustuksessa. Vastustuskykyyn voi parhaiten vaikuttaa pitämällä huolta terveellisistä elintavoista, kuten terveellisestä ruokavaliosta, säännöllisestä liikunnasta sekä riittävästä ja laadukkaasta unesta. Vastustuskyvyn kannalta D-vitamiinin lisäksi kannattaa erityisesti huolehtia sinkin ja C-vitamiinin saannista.
D-vitamiinin saanti
D-vitamiinia saadaan ravinnosta muun muassa maitotuotteista, kalaruuista, sienistä ja kananmunasta. Suomessa joihinkin nestemmäisiin maitovalmisteisiin, ka
sviperäisiin juomiin ja ravintorasvoihin lisätään D-vitamiinia. Merkittävin D-vitamiinin lähde on kuitenkin auringonvalo. Usein kuitenkin terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion lisäksi D-vitamiinilisä on tarpeen, etenkin talvella, jolloin auringonvalo jää varsin vähäiseksi.
D-vitamiinin viitearvot ja saantisuositus
D-vitamiinin pitoisuus veressä voidaan määrittää verikokeella. On syytä epäillä vitamiininpuutosta, mikäli D-vitamiinin arvo on alle 50 nmol/l. D-vitamiininpuutos lisää luunmurtumien riskiä sekä riskiä sairastua osteoporoosiin. Osteoporoosia sairastavan D-vitamiiniarvo tulisi olla 75-120 nmol/l.
D-vitamiinin saantisuositus riippuu yksilön iästä. Lasten, vanhusten, raskaana olevien ja imettävien tulee erityisesti kiinnittää huomiota sen saantiin. Yli 75-vuotiaille D-vitamiinin vuorokausitarve on 20 µg/l, kun taas tätä nuoremmille riittää 10 µg/l. Tämä liittyy siihen, että ikääntyvillä luiden terveys heikkenee ja osteoporoosin riski kasvaa. Lisäksi aktiivisen D-vitamiinin tuotanto elimistössä heikkenee iän myötä. Mikäli päivittäistä saantisuositusta ei saa ravinnon mukana, tulisi D-vitamiinin saantia lisätä ravintolisällä.
Suomessa suosituksena on, että D-vitamiinilisää tulisi käyttää pimeänä vuoden aikana. Alle 18-vuotiaille, yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville käyttö olisi suotavaa ympäri vuoden.
D-vitamiini ja vegaanit
Koska vegaanit eivät käytä ruokavaliossaan eläinperäisiä tuotteita, voi D-vitamiinin saanti jäädä heillä vajaaksi. Vegaaneille hyvä D-vitamiinin lähde ovat esimerkiksi sienet. Joihinkin tuotteisiin, esimerkiksi kasviperäisiin juomiin, lisätään Suomessa D-vitamiinia.
D-vitamiini ja urheilijat
Fyysinen aktiivisuus ei itsessään lisää D-vitamiinin tarvetta. D-vitamiini ei suoraan myöskään vaikuta suorituskykyyn. D-vitamiinin puutos kuitenkin lisää luunmurtumariskiä ja vaikuttaa vastuskykyyn, jotka voivat olla urheilijan kohdalla huomionarvoisia tekijöitä.
D-vitamiinin puutos
Kun D-vitamiinia ei saada tarpeeksi ravinnosta eikä auringonvalosta, syntyy puutostila. Koska D-vitamiinilla on taipumus varastoitua elimiin, puutos voi liittyä myös tähän. Tällöin voi olla syytä epäillä toimintahäiriötä varastoitumiseen liittyvissä elimissä, kuten maksassa tai munuaisissa.
Voiko D-vitamiinia saada liikaa?
Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se varastoituu elimistöön, on sen saannille olemassa yläraja, jota ei tulisi ylittää. Auringonvalon ja ruokavalion kautta ei yleensä voi saada liikaa D-vitamiinia. Ravintolisänä D-vitamiinin myrkytystila voi olla mahdollinen, vaikkakin harvinainen. Tämä koskee kuitenkin vain suurta ja pitkäaikaista ravintolisän käyttöä. 100 mikrogramman vuorokausiannos on turvallinen yläraja aikuiselle.
D-vitamiinitason mittaaminen
On hyvin yksilöllistä, kuinka hyvin D-vitamiini imeytyy elimistössä. D-vitamiinin pitoisuus on helppo määrittää verikokeella. Puhdin kautta voit tilata D-vitamiinin mittauksen ilman lääkärin lähetettä. Tulosten yhteydessä saat viitearvot, joihin voit verrata laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia. Lisää D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa.
D-vitamiinitason mittaus sisältyy yleisimpiin Puhdin kattaviin terveystarkastuksiin!
Hyödynnä Syke Triben -15 % asiakasetu Puhdin tutkimuksiin!
Valitse itsellesi sopivin laboratoriopaketti Puhdin sivuilta www.puhti.fi ja lisää ostoskorissa etukoodi SYKE15
Syke Triben asiakasedun voi käyttää kaikkiin Puhdin normaalihintaisiin testipaketteihin.
________________________________________________________________________
SYKE Tribe valmentajille
SYKE Tribe on skaalautuva valmennusalusta, joka auttaa valmentajia tuottamaan tehokkaita, laadukkaita ja monipuolisia valmennussisältöjä, oli sitten kysymys yksittäisistä harjoitusohjelmista tai moniulotteisista verkkovalmennuksista.
SYKE Tribe kuluttajille
SYKE Tribe on markkinapaikka, valmennusohjelmisto sekä verkkovalmennusalusta, joka yhdistää kuluttajat ja valmentajat uudella tavalla - etsi sinulle sopiva valmis verkkovalmennus tai hanki henkilökohtainen valmentaja ja löydä oma polkusi. Me haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan henkilökohtaisen valmentajan tai valmiin valmennuskokonaisuuden muuttuvien trendien ja villitysten joukosta. Käytä valmentajahakuamme tai etsi sopiva valmennus SYKE Marketplacesta - matkasi kohti tavoitteitasi on juuri alkanut!
Comments