top of page

Ajatuksia valmentamisesta: Nelma Peuhu


Hyvinvoinnin balanssi


Olen Nelma Peuhu, 20-vuotias opiskelija sekä sivutoiminen personal trainer Jyväskylästä. Valmennustyön myötä erilaisten ihmisten ja ajattelutapojen kohtaaminen on rikastuttanut minua personal trainerina, mutta myöskin ihmisenä.


Meillä jokaisella on oma näkemyksemme hyvinvoinnista sekä terveellisestä elämästä, mutta jokainen kokoaa omat palasensa yhteen jokapäiväisillä päätöksillä. Toisille hyvinvointi on Netflixiä ja herkkuja sohvan pohjalla, kun taas toiset näkevät tavoitteellisen treenaamisen ja diettaamisen hyvinvointina. Se, mistä hyvää oloa saamme vaihtelee siis laajastikin, mutta on silti tärkeä ymmärtää tieteellisesti todistetut faktat, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme. Kaikki meistä tietävät terveyden peruspilarit, mutta kuinka moni haluaa todellisuudessa rakentaa arkensa näiden ympärille?


Terveys ja hyvinvointi nähdään yleensä äsken mainittuina ääripäinä. Tiedetään, että terveys koostuu niin fyysisestä, henkisestä kuin sosiaalisestakin terveydestä ja usein ajatellaan, että fyysisesti terveet henkilöt ovat varmastikin myös henkisesti terveitä ja fyysisesti epäterveet myöskin henkisesti epäterveitä. On totta, että fyysinen ja psyykkinen terveys kulkevat käsi kädessä, mutta aina ei suinkaan ole näin. Vaikka kuinka saisi endorfiinipiikkejä jatkuvasta fyysisestä kuormituksesta ja tyydytystä mahdollisimman rasvattomasta ruokavaliosta, ei se välttämättä johda absoluuttiseen hyvinvointiin.


Mielestäni tärkeintä olisi löytää balanssi, jossa terveellisen elämän peruspilarit kuten ravinto, lepo ja liikunta ovat keskiössä, mutta ennen kaikkea nautinto ja itsensä hemmottelu mukana kulkien. Niin kuin on jo todettukin, terveys koostuu fyysisen osan lisäksi myös psyykkisestä ja sosiaalisesta osa-alueesta ja siksi onkin suotavaa vaihtaa joskus salitreeni jäätelöpurkkiin, jos se tuo sinulle hyvän olon tunteen. Parempi on vielä jakaa purnukka hyvän ystävän kanssa.


Tärkeintä olisi hyväksyä se, että täydessä terveysruodussa pysyminen ei ole tavoiteltua tai osa täydellisiä elämäntapoja vaan oikeastaan täydellisyyttä on sen hyväksyminen, että aina superfoodit ja fitness-elämä eivät ole tervein vaihtoehto. Jokainen kokee elämässään vaiheita, jolloin itseään niskasta kiinni ottaminen tuntuu ainoalta vaihtoehdolta selvitä hengissä terveysbuumista, mutta todellisuudessa arjen pienet valinnat ratkaisevat. Uuden mielekkään kasvisruokareseptin löytäminen

tai lenkit koiran kanssa menevät kokonaisvaltaisessa terveydessä keittodieetin ja ankarien nettivalmennusten edelle.


Hyvinvointi ei ole askel elämässä, joka otetaan kun ollaan kyllästytty omiin huonoihin

elämäntapoihin. Sitä ei voi suoranaisesti ostaa, mutta sen eteen pystyy tekemään valintoja. Hyvinvointi on aina ollut osa elämäämme, mutta sen löytäminen voi joskus tuntua vaikealta. Hyvinvointi löytyy pienistä arjen iloista ja valinnoista eikä suurista elämäntapamuutoksista. Uskon, että hyvinvointia voi löytää niin terveellisistä elämäntavoista ja liikunnasta, mutta myöskin vähemmän terveellisimmistä, mutta merkittävistä ja hyvää oloa tuovista valinnoista. Oli se sitten ankara salitreenaaminen tai jo mainittu jäätelöpurkki. Se mitä tunnet sisälläsi ja mikä saa sinut tuntemaan itsesi hyvinvoivaksi ratkaisee. Sinä valitset, mistä lähteestä oma hyvinvointisi tulee.


Terveisin,


Nelma Peuhu

Personal Trainer / Tmi Pt-Peuhu

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page