top of page

Vieraskynässä Puhti: Mistä lisää puhtia arkeen ja liikuntaan?

Päivitetty: 29. kesäk. 2022Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka jaksamme arjessa. Terveellinen ruokavalio, riittävä ja laadukas uni, stressinhallinta ja sopiva määrä liikuntaa auttavat jaksamaan. Silti monet kokevat olevansa väsyneitä, eikä virtaa riitä lenkkipolulle asti tai edes arjen normaaleihin askareisiin. Väsymyksen syynä ei aina ole yksinkertaisesti unen puute. Voisiko taustalla olla jotain muuta? Miten esimerkiksi vitamiinitasot vaikuttavat jaksamiseen? Mihin tekijöihin ravitsemuksessa tulisi kiinnittää huomiota? Kuinka omaa jaksamista voi parantaa? Nappaa artikkelin lopusta myös Syke Triben asiakasetu Puhti-testeihin!


Muun muassa vitamiinitasot ja rauta-arvot sekä kilpirauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat jaksamiseen ja voivat aiheuttaa väsymystä. Laboratoriokokeilla voi selvitä syy jaksamattomuuteen tai fyysisen suorituskyvyn laskuun. On hyvä varmistaa, että perusterveys on kohdallaan. Se muodostaa pohjan suorituskyvylle, palautumiselle ja päivittäiselle jaksamiselle. Energiaa riittää myös perheen ja ystävien kanssa touhuamiseen vapaa-ajalla, kun elimistö voi hyvin ja arvot ovat kohdallaan!


Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä ja heikkoa oloa


Raudanpuute on yleistä erityisesti naisilla ja urheilijoilla, mutta tila voi kuitenkin koskea ketä tahansa, myös miehiä. Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen kudoksiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Jos rautaa ei ole riittävästi, tilanne voi johtaa anemiaan. Mikäli rautavarastot ovat vähissä, olo on väsynyt ja mieli maassa, eikä urheillessakaan vireys ole optimaalinen. Ferritiini kertoo varastoraudan tasosta ja alhainen hemoglobiini anemiasta.


Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa jaksamiseen

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, vireystilaan ja mielialaan. Jos olo on voimaton tai palelet usein, taustalla voi olla kilpirauhasen toiminnan häiriö. Esimerkiksi moni uupunut voi tietämättään kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka vaatii asianmukaista hoitoa. Kilpirauhasen toimintahäiriö, kuten myös raudanpuute, voi selittää myös painonnousun tai toisaalta laihtumisen.


Tarkista vitamiinien saanti


Myös vitamiinitasot voivat vaikuttaa arjessa jaksamiseen. B12-vitamiini on tärkeää hermoston toiminnan kannalta. Sen puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja vaikuttaa ajatteluun sekä keskittymiskykyyn. Oireita saattaa esiintyä vasta vuosien päästä puutostilasta. B12-vitamiinin puutos on yleisintä vegaaneilla, kasvissyöjillä ja iän karttuessa. Vegaanille B12-lisäravinne on välttämätön, sillä B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä tuotteista.


Tärkeää on huomata myös, että erityisesti D-vitamiini on merkittävä vitamiini meille suomalaisille pohjoisen sijaintimme ja vähäisen valon määrän vuoksi – D-vitamiinia kun saadaan pääosin auringosta. Oma D-vitamiinitaso on hyvä mittauttaa, sillä on hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg päiväannos turvaamaan riittävän D-vitamiinin saannin. Siksi on tärkeä tietää, kuinka hyvin syöty D-vitamiini imeytyy omassa kehossa ja selviää itselle sopiva annostus. Näin voit pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista ympäri vuoden!

Puhti-palvelun kautta pääset laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä


Puhti (www.puhti.fi) on oman terveyden mittaamisen ja seurannan palvelu, jonka kautta pääset laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Suosittuja testejä ovat esimerkiksi rauta-arvojen tutkimus, D-vitamiinin mittaus, kilpirauhasarvojen tutkimukset sekä kattavasti terveydestä kertova Puhti-terveystarkastus, joka sisältää yhteensä 30 eri mittaria.


Puhti-testien tulokset saat selkeänä raporttina, josta näet, mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä. Tutkimusten jälkeen on helppoa kääntyä lääkärin puoleen, jos on oireita tai herää esimerkiksi epäilys sairaudesta. Mehiläisen lääkärichatin voi tarvittaessa tilata erillisenä palveluna Puhdin tulosraportilta.

Puhdin tulospalvelun kautta löydät myös paljon lisätietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi ja jaksamista. Kun elimistösi voi hyvin, riittää voimia entistä enemmän arkiaskareisiin, liikuntaan, työhön ja perheelle!


Syke Tribe etusi Puhti-mittauksiin!


Pääset selvittämään kehosi voinnin Puhdin suosituissa

laboratoriomittauksissa -15% koodilla!


TOIMI NÄIN:


Saat -15% alennuksen KAIKISTA Puhti-terveystarkastuksista osoitteesta puhti.fi 31.12. asti!


Lisää valitsemasi testipaketti ostoskoriin, syötä koodi SYKE15 kohtaan “Lisää lahjakortti tai koodi” ja viimeistele tilaus. Näytteenotto Mehiläisellä. Saat nopeasti

tulokset ja selkeän tulosraportin!


______________________________________________________________________


SYKE Tribe valmentajille


SYKE Tribe on skaalautuva valmennusalusta, joka auttaa valmentajia tuottamaan tehokkaita, laadukkaita ja monipuolisia valmennussisältöjä, oli sitten kysymys yksittäisistä harjoitusohjelmista tai moniulotteisista verkkovalmennuksista.SYKE Tribe kuluttajille


SYKE Tribe on markkinapaikka, valmennusohjelmisto sekä verkkovalmennusalusta, joka yhdistää kuluttajat ja valmentajat uudella tavalla - etsi sinulle sopiva valmis verkkovalmennus tai hanki henkilökohtainen valmentaja ja löydä oma polkusi. Me haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan henkilökohtaisen valmentajan tai valmiin valmennuskokonaisuuden muuttuvien trendien ja villitysten joukosta. Käytä valmentajahakuamme tai etsi sopiva valmennus SYKE Marketplacesta - matkasi kohti tavoitteitasi on juuri alkanut!Comments


OTA YHTEYTTÄ

Kiitos! Palaamme pian!

SYKE Tribe - Terhi Immonen

RATKAISUT KULUTTAJILLE

Shape with Nana - Nana Heikkilä.png
bottom of page