Milloin syömisestä tuli näin vaikeaa? Helpot vinkit stressittömään ruokailuun

Päivitetty: 23. toukok. 2021Moikka! Olen valmentanut ammatikseni vuodesta 2016 lähtien. Asiakkaani ovat usein valmennuksen alkutaipaleella hyvin hukassa syömisensä suhteen. Valmennuksemme jälkeen heidän ajatuksensa selkenevät ja syömisestä tulee heille stressitöntä. Haluankin nyt kertoa sinulle, miten saada syömisestä helppoa ja vaivatonta!


Alkuun pikainen esittely, että kuka täällä oikein kirjoittelee. Olen Krista Serenius, työskentelen Personal Trainerina sekä Psyykkisenä painonhallintavalmentajana Tampereen Fitness24sevenillä. Minun valmennuslogiikkani on luoda asiakkailleni hyvinvoiva elämäntapa. Isoin tekijä hyvinvoinnin ylläpitämisessä on mielestäni henkinen puoli. Tämän jälkeen terveellinen ravinto sekä liikunta tulevat käsi kädessä ;) Mikäli haluat hyviä vinkkejä arkesi hyvinvointiin, käy laittamassa Instagram-tilini @kristaserenius seurantaan!


Noniin, sitten itse asiaan! Syöminen. Miksi se on nykypäivänä niin pirun vaikeaa, kun ei se ennen ollut?


Ovatko makeutusaineet pahasta? Saako leipää syödä?


Asiakkaani kysyvät usein, että saako leipää syödä, onko pasta pahasta, onko makeutusaine parempi kuin sokeri jne. Näihin vastaan, että et sinä liho pelkkää leipää tai pastaa syömällä. Kokonaiskalorit ovat usein syynä painonnousuun. Kehomme ei tunnista mistä ruoka-aineista kalorit tulevat, mutta jos niitä syödään yli oman kulutuksen, on tuloksena painonnousu. Voit nimittäin pysyä samassa painossa vain syömällä irtokarkkeja kulutuksesi mukaan.


Paljon kuulee, että jengi puntaroi lisäaineiden ja makeutusaineiden kanssa, varsinkin erilaisten kevyttuotteiden kohdalla. Mites sitten, kun tulee viikonloppu ja kaupasta noukitaan sipsejä, irtokarkkeja ja vaikka jäätelöä - miksi silloin ei mietitä oliko tämä nyt se paras vaihtoehto?


Pointtini on, että mikään ruoka-aine itsessään ei ole pahasta vaan sen määrä. Totta kai, jos syödään pelkästään leipää ja pastaa niin ei se ruokavalio kovin monipuolinen ole. Jos vedetään herkkuja joka päivä napaan, niin kyllä se terveys siitä kärsii, jos niillä korvataan kotiruokaa. Maalaisjärki kuitenkin peliin mukaan ja kaikkea voi syödä kohtuudella. Leipää välipalaksi, pastaa lounaalla 1/4 lautasesta ja karkkeja viikonloppuna niin, että maistaakin vielä miltä karkki maistuu ja nauttii herkusta.


80/20-sääntö


Itse elän ja valmennan asiakkaitani 80/20-säännöllä ruokailuiden suhteen. Se tarkoittaa, että 80% viikosta syödään terveellisesti eli maanantaista perjantaihin. Terveellisyydellä tarkoitan, että päivä alkaa aamupalalla, syödään 2-4 tunnin välein ja päivässä on kaksi lämmintä ateriaa, mitkä on koostettu lautasmallin mukaan (lautasesta 1/2 kasviksia, 1/4 lihaa, kasviproteiinia tai muuta proteiinin lähdettä ja 1/4 hiilareita eli pastaa/perunaa/riisiä tms.).


aa rennommin eli esimerkiksi viikonloppuisin. Silloin voi ostaa herkkuja ja käydä ulkona syömässä (korona-aikana toki Wolt/Foodora). Tässäkin pätee kuitenkin se, ettei herkuttelu lähde viikonloppuna lapasesta. Tarkoitan, ettei ahmita liikaa sokeria naamaan, koska kohta koittaa arki ja ei SAA mukamas syödä herkkuja! Ei. Vaan aamu käynnistyy aamupalalla ja päivästä edelleen löytyy ne 2 lämmintä ateriaa. Herkut tulevat muiden aterioiden lisäksi eikä niillä ole tarkoitus korvata nälkää. Okei, seuraava kysymys usein on, että no paljon niitä herkkuja sitten oikein saa syödä. Sen verran, että nautit niiden syömisestä eikä tule paha olo. Tämä on yksilöllistä, mutta uskon, että moni meistä on kokenut suklaaähkyn tai muun vastaavan, jolloin on menty jo kohtuuden yli.


Nykyisin kärsitään paljon tunnesyömisestä tai siitä, että nälän ja kylläisyyden signaalit ovat hukassa. Tällöin on vaikea noudattaa 80/20-mallia, koska ruokailu-käyttäytymisemme on ns. häiriintynyt. Käsittelemme tunteita syömällä ja tämä ei pidemmän päälle ole terveydelle hyödyllistä.